Tilastojen nuotiopiiri

Kirjoitin Arctic Smartness -uutiskirjeeseen aiemmin kirjoituksen, jossa luettelin Lapin tutkimus- ja kehitysmenoihin (t&k -menot) laskettavia lukuja ja miten emme oikein niissä pärjää. Tilastokeskus julkaisi uudet vuoden 2022 lukunsa loka-marraskuun taitteessa, ja Lappi oli pinnistänyt t&k-menoissa yhden prosentin paremmalle puolelle, kun lukuja verrataan alueen BKT:hen. Lapissa t&k-menot olivat vuonna 2022 suhteessa BKT:hen 1,1 %.

Kirjoittaja

Antti Eteläaho
Projektipäällikkö
Lapin kauppakamari

Jaa somessa

Muistuttaakseni lukijoita, valtion tason tavoite on, että Suomessa käytettävät t&k-menot olisivat 4 % suhteessa Suomen BKT:hen vuonna 2030. Myönnettäköön neljän prosentin tavoitteen olevan Lapille itselleen utopistinen.

Olen alkanut kuitenkin pohtia, että kuinka hedelmällisiä numeraaliset mittarit ja indikaattorit edes ovat TKI-keskustelussa. Tutkimus- ja kehitystoiminta on kuitenkin lopulta väline luoda uutta, innovaatioita ja taloudellista kasvua, eikä sen lopullinen tavoite ole nostaa t&k-menoja suhteessa BKT:hen.

On toki kuitenkin totta, että jos katsoo esimerkiksi Lapin TKI-toimintaan tehtyjä yritysten panostuksia, niin maakunnassamme laitetaan Suomen toiseksi vähiten euroja pöytään suhteessa alueen TKI-toiminnan henkilötyövuosiin – ei imarteleva fakta ns. yliopistomaakunnalle. Ei tilastoja siis karkuunkaan pääse.

Tilastoilta voisi kysyä, että kokevatko Lapin yritykset saavansa maakunnasta heidän tarpeita vastaavaa tutkimus- ja kehityspalvelua. Vierelle kun tilastojen nuotiopiiriin tulee keskusteluun mukaan Lapin yli 40 miljardin investointipotentiaali ja yli 6 %:n viennin osuus koko Suomen tavaraviennistä (olemme toiseksi kovin vientimaakunta, kun suhteutetaan vienti asukaslukuun), niin jokin ei täsmää. Näiden tilastojen vierellä 1,1 %:n TKI-tilasto muuttuu helposti nuotiopiirin kummitusjutuksi.

Mutta tilastojen voivottelua tärkeämpää on siirtää katse eteenpäin ja tukea nyt selkeästi yhdessä tunnistettua tahtotilaa saada Lapista ”uusi etelä”, kuten Helsingin Sanomatkin toukokuussa pääkirjoituksessaan maalasi. Siinä on varmasti myös TKI:lla roolinsa. Olen melko varma, että luvut kasvavat sivutuotteena, kun tunnistamme ne tarpeet, mitkä ohjaavat meidät tähän kasvuun ja realisoivat meidän potentiaalimme.

Lapin kauppakamari käynnisti 1.10.2023 Lapin liiton EAKR-rahoituksesta rahoittaman Kasvua Lappiin innovaatioilla -hankkeen. Tärkeä tehtävä hankkeellamme on tunnistaa aiemmin mainitut kasvun tarpeet, selvittää, mikä 40 miljardin investointipotentiaalin ja t&k-toiminnan välinen suhde on, miten älykäs erikoistuminen voi toimia työkaluna elinkeinokentän kasvulle ja tehdä vuorovaikutteista arviota koulutus- ja tutkimuslaitosten välisen yhteistyön vaikuttavuudesta Lapissa.

Järjestimme jo osana hanketta yhdessä sidosryhmien kanssa ensimmäisen, mutta pysyväksi konseptiksi tarkoitetun, Lapin TKI:n pyöreän pöydän, jossa elinkeinokentän äänenpainolle annettiin vahva sija.

Pöydässä totesimme yhteen ääneen, nyt on Lapin momentum.