Livex – pelastusharjoitus Jäämerellä

Tulipalo risteilylaivalla, 650 kilometriä Tromssasta pohjoiseen. Savua, sulkeutuvia palo-ovia ja paniikkia. Särähteleviä radiopuhelimia, viestejä uhreista. Ympärillä arktinen meri ja jääkarhujen asuttamia, jyrkkänä kohoavia mustia vuoria. Massaevakuointi. Aalloilla kelluvia pelastuskapseleita.

Jaa somessa

Koeponnistuksena 70 henkilön evakuointi

ARCSAR-hanke järjesti elo-syyskuun vaihteessa 2022 Norjan Huippuvuorilla Livex -pelastusharjoituksen, johon osallistui Pasi Satokangas Lapin ammattikorkeakoulun edustajana, sekä Jyrki Karonen Lapin safareilta elinkeinojen edustajana. Pelastusharjoitus toteutettiin Huippuvuorten alueella liikkuvalla matkustajaristeilyaluksella, jossa oli noin 50 matkustajaa matkaoppaat mukaan lukien, sekä noin 20 laivan miehistöön ja asiakaspalveluhenkilöstöön kuuluvaa. Harjoituksessa simuloitiin laivan konehuoneen alueella tapahtuvaa tulipaloa sekä tämän seurauksena tapahtuvaa evakuointia. Evakuointi tapahtui Norjan rannikkovartioston alukselle. Livex-harjoitukselle oli asetettu harjoitella toimintaa kolmella osa-alueella: evakuoinnissa, yhteistyössä, päätöksenteossa ja viestinnässä sekä tekniikassa. Livex-osoitti paitsi aiemman harjoittelun hyödyt yhteistyön sujuvuudessa, myös kehittämisen kohteita. Esimerkiksi ihmisten johtaminen kriisitilanteessa vaatii huomiota ja määrätietoisuutta. Harjoitusta seuranneiden arvioijien havainnoista kootaan raportti, jonka avulla voidaan kehittää toimintaa ja varautumista jatkossa. ARCSAR jatkuu vielä vuoden 2023 ajan

ARCSAR-hankkeessa suunnitellaan ja luodaan kansainvälisiä käytäntöjä sekä tiedonvaihtoalusta, jonka tarkoituksena on lisätä arktisen alueen toimijoiden välistä tiedonkulkua. (Arctic and North Atlantic Security and Emergency Preparedness Network). Vuonna 2018 käynnistynyt Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman rahoittama hanke on viisivuotinen ja sitä koordinoi Joint Rescue Coordination Center Northern Norway (JRCC NN). Lapin ammattikorkeakoulun lisäksi ARCSAR:issa on 20 partneria ja Suomesta myös esimerkiksi Laurea-ammattikorkeakoulu. EU-maiden lisäksi partnereita on Kanadasta, Yhdysvalloista, Venäjältä ja Uudesta-Seelannista.

Lisätietoja:
Pasi Satokangas
Asiantuntija
Lapin ammattikorkeakoulu