Digipoliksella pilotoidaan uusia rahoitusmalleja lappilaisille yrityksille

Marraskuussa aloittanut Euroopan unionin rahoittama RISE-hanke pilotoi uusia rahoitusmahdollisuuksia lappilaisyrityksille. Kaksivuotisen RISEn aikana pilotoidaan uusi rahoitusmalli, jossa yhdistetään julkiset ja yksityiset rahoittajat investointien rahoittamiseksi. Pilottiin osallistuminen on yrityksille maksutonta.

Kirjoittaja

Soile Suvanto
Viestintäpäällikkö
Digipolis

Jaa somessa

Suomessa malli pilotoidaan lappilaisissa yrityksissä.  Hankkeen projektiasiantuntija Pirkka Junes pitää RISEä ainutlaatuisena. ”Tällä hetkellä ongelmana yritysten rahoitusoperaatioissa on esimerkiksi omarahoitusosuuden rahoitus, jota edellytetään lähes kaikissa julkisissa yritysrahoitus- ja investointituissa. Omarahoitukseen liittyvä haaste voi kaataa kokonaisen investointihankkeen, erityisesti näin korkeiden korkojen aikana. Tätä pulmaa ratkomaan RISE-hanke luo Lapissa ainutlaatuisen ja selkeän mallin, jossa yhdistetään julkisia ja yksityisiä rahoitusmahdollisuuksia lappilaisten yritysten hyödyksi”, Junes kertoo uudesta RISE -projektista.

Suomesta EU:n RISE -hankkeessa mukana on Lappi. Yrityksille pilottiin osallistuminen on maksutonta. ”Maksuttomuus on käsittääkseni rahoitusmaailmassa varsin harvinaista. Lappilaisilta yrittäjiltä saamani palautteen mukaan tällaiselle rautalankamallille tuntuu olevan tarvetta”, Junes toteaa.

Projektin aikana Lapissa kartoitetaan pk-yrityksiä, joilla on halu toteuttaa kestävän kehityksen investointeja esimerkiksi teolliseen kiertotalouteen liittyen.

”Potentiaalisimpien yritysten kanssa pilotoidaan rahoitusmallien yhdistämistä yritysten konkreettisten investointisuunnitelmien avulla. Vaikka panostus on vihreässä siirtymässä ja teollisessa kiertotaloudessa, myös muut pk-yritykset ovat tervetulleita hankkeeseen”, Junes sanoo.

Tavoitteena on saada julkiset ja yksityiset rahoittajat sekä yrittäjät keskustelemaan keskenään. ”Pilottivaiheessa rahaa ei liiku, mutta tarjoamme yrityksille maksutta erittäin kovaa asiantuntemusta, josta on hyötyä jatkoa ajatellen sitä, kun rahoitukset ovat etenevät aikanaan yrityksissä konkretiaksi”, Junes toteaa.

Rahoitusmallipilotti toteutetaan kahdella alueella, Suomen Lapissa ja Bulgarian Severozapadenissa. Kemin Digipolis Oy vastaa työpaketista, jossa muun muassa luodaan rahoitusmallien yhdistelmämallipilotti Lapin ja Severozapadenin alueille.

Koko RISE -projektin päävastuullinen toteuttaja ja koordinaattori on Cleantech Bulgaria.

 

Teksti on alunperin julkaistu Digipoliksen verkkosivuilla.