Rahoitusta varhaisen vaiheen lappilaisille pk-yrityksille ja startupeille
Teksti: Pia-Maria Hokkanen
Mitä ja kenelle?
EIC Accelerator on yksi uuden Horisontti Eurooppa -puiteohjelman rahoitusinstrumenteista, joka tarjoaa rahoitusta yksittäisillevarhaisessa vaiheessa oleville pk-yrityksille ja startupeille läpimurtoinnovaatioiden kaupallistamiseen ja skaalaukseen. Innovaation tulisi olla disruptiivinen eli markkinoita mullistava tai luova. Sen tulisi olla uraauurtava ja tutkimukseen perustuva aihio, jota halutaan kunnianhimoisesti viedä eteenpäin kohti globaaleja markkinoita.
EIC Acceleratorin taustalla toimii Euroopan innovaationeuvosto (EIC), jonka tarkoitus on paremmin hyödyntää eurooppalaista huippututkimusta innovaatioissa ja innovaatioiden kaupallistamisessa. Toiveena on, että pk-yritykset ja startupit pysyisivät Euroopassa ja että niistä tulisi globaaleja markkinajohtajia. EIC pyrkii hidastamaan nykyistä kehityskulkua, jossa eurooppalaisia pk-yrityksiä ja startupeja myydään esimerkiksi Amerikkaan.
EIC Accelerator on todella kilpailtu rahoitusinstrumentti, mutta se tuo rahoituksen saajalle monenlaisia etuja mittavan rahoituksen lisäksi – mentorointia, valmennusta ja verkostoitumista on tarjolla prosessin eri vaiheissa.
Kuva: Lapin Materiaalipankki | Antti Pietikäinen
Avustusta ja pääomaa
EIC Accelerator -rahoitusta voi saada avustuksena (grant), joka soveltuu parhaiten ennen kaupallistamisvaihetta olevan innovaation kehittämiseen, pilotoitiin ja demonstrointiin. Toinen rahoitusmuoto on uudempaa pääomarahoitusta (equity), joka soveltuu parhaiten riskialttiin innovaation kaupallistamiseen ja skaalaukseen.
EIC Accelerator -rahoituksen hakijan tulee huomioida, että teknologinen kypsyysaste Technology Readiness Level (TRL-asteikko) tulee hakiessa olla vähintään 5, eli teknologian toimivuus on todennettu asiaankuuluvassa (todellisessa) ympäristössä. Mikäli teknologia ei ole vielä siellä, kannattaa tutkailla läpi muut rahoitusvaihtoehdot.
EIC Open ja EIC Challenges
EIC Accelerator rahoituksenhakijan tulee valita kahdesta eri vaihtoehdosta: EIC Open haut ovat avoimia kaikille teknologiainnovaatiolle miltä tahansa toimialalta ja niissä voivat läpileikata ja yhdistyä eri tieteen- ja teknologianalat.
EIC Challenges haut ovat tarkemmin määriteltyjä. Niissä näkyy vahvasti EU:n strategiset prioriteetit, joita ovat vihreä ja digitaalinen siirtymä sekä terveet yhteiskunnat. EIC Challenges hauissa painopisteet määritellään aina vuodeksi kerrallaan, ja 2021 ne ovat terveys- ja digiteknologiat sekä Green deal -innovaatiot talouden elpymisessä.
Kuva: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen
Monitahoinen hakuprosessi
EIC Acceletor -rahoitusta hakevan yrityksen on käytävä läpi moniportainen hakuprosessi. Hakeminen koostuu ns. Step 0 -vaiheesta, esihakemuksesta, varsinaisesta hakemuksesta ja haastattelusta.
Näiden vaiheiden aikana hakijan tulee esittää monenlaisia materiaaleja. Esim. muutaman minuutin videossa esitellään tiimi, ja 10 sivun pitchdeckissä kuvataan vakuuttavasti yritys, bisnesmalli ja visio. Varsinaisen hakemuksen tekemiseen komissio tarjoaa businessvalmentajan kolmeksi päiväksi. Mikäli hakija onnistuu pääsemään haastatteluun asti, on siellä vastassa noin kuusihenkinen tuomaristo, jonka edessä yrityksen edustajat (max 3) vastaavat enintään 40 minuutin aikana tuomariston kysymyksiin.
Hakemusprosessin 1. vaiheessa on käynnissä jatkuva haku. 2. vaiheen cut off -päivämäärät vuonna 2022 ovat 12.1., 6.4., 15.6. ja 5.10.
Kuva: Lapin Materiaalipankki | Juha Kauppinen
Hakisitko sie?
EIC Accelerator on todentotta herkullinen mahdollisuus myös varhaisessa vaiheessa oleville lappilaisille pk-yrityksille ja startupeille. Vaikka kilpailu on kovaa, rahaa on jaossa paljon: yksittäinen yritys voi saada avustusta maksimissaan 2,5 miljoonaa euroa ja pääomasijoituksen maksimissaan 15 miljoonaa euroa.
Aikaisempina vuosina Horisontti2020 hauissa Suomi menestyi hyvin pk-yrityksille suunnatun SME-instrumentin hauissa, ja Business Finlandin mukaan suomalaisten pk-yritysten suhteellinen osuus koko Suomen saamasta rahoituksesta on lähes kaksinkertaistunut.
Onnistumisia löytyy myös Lapista – rovaniemeläinen Norrhydro Oy menestyi SME instrumentin hakemisessa ja pääsi kehittämään älykkäitä teknologisia ratkaisuja hydrauliikka-alalla kansainvälisille markkinoille. Yritys kertoi kokemuksistaan EU:n hankemaailmassa Kohti kasvua ja kansainvälistymistä -webinaarissa. Voit kuunnella sen täältä.
Mistä lisätietoa?
Kysy lisää Business Finlandin asiantuntijoilta: Hannele Halmetoja (hannele.halmetoja@businessfinland.fi) & Heini Günther (heini.gunther@businessfinland.fi)