Oppilaitosyhteistyössä toteutetut yrityspilotit 2022-2023

Arctic Smart Future Technologies -hankkeessa on toteutettu  yhteensä viisi yrityspilottia. Pilotit on toteutettu oppilaitosyhteistyössä siten että piloteissa on mukana aina vähintään kaksi oppilaitosta.
 
Pilotti 1 Digitaalinen kaavoitus ja 3D-sovellukset

Yhteistyöyritykset: Paapero Ky (Kemijärvi) ja Pirita Design Oy(Sodankylä). Mukana olevat oppilaitokset: REDU, Lappia ja Lapin yliopisto

Pilotissa kehitetään yhdessä Paaperon ja Pirita Designin kanssa virtuaalista kaavoitusta. Kaavoitus on yleensä monivaiheista ja vaatii useita kokeiluja, jotta saadaan kaunis ja toimiva lopputulos. Tämän takia joudutaan käyttämään paljon resursseja mm. kankaisiin ja ompeluaikaan. 3D-kaavoitus mahdollistaa kaavojen nopean iteroinnin ja tulosten tarkastelun virtuaalisen mannekiinin päällä lähes saman tien. Virtuaalinen iterointi ei kuluta fyysisiä resursseja ja on huomattavasti ympäristöystävällisempää. Virtuaalinen kaavoitus tekee myös työstä paikasta riippumatonta. 

Pilotti 2: 3D- Elintarvikepilotti 

Yhteistyöyritys: Choco Deli Oy (Rovaniemi). mukana olevat oppilaitokset: REDU, Lappia, Lapin Yliopisto

Pilotissa kehitettiin Choco Delin kanssa suoraviivaistettu prosessi, jolla yrityksen logosta saa tehtyä 3D-mallin ja siitä esimerkiksi muotin, tai syötävän konvehdin tai koristeen. Ruoan 3D-tulostamisella voidaan tehdä helposti monimutkaisiakin malleja ruoan koristeeksi ja ne hoituvat itsestään samalla kun kokki tekee muita tehtäviä. Tulostus vähentää materiaalihukkaa ja mahdollistaa personoitujen tuotteiden valmistuksen avaten omat asiakasmahdollisuutensa myös pienempien erien valmistuksessa. Kun 3D-malli on tehty, se on valmis tulostettavaksi saman tien, jolloin samalla mallilla voidaan tulostaa erä identtisen tarkkoja personoituja malleja. 

Pilotti 3: Hitsauspilotti

Yhteistyöyritykset: Kantojärven Metalli Oy (Tornio), Lapin kone- ja hitsauspalvelu Oy (Rovaniemi), BKWeld Oy (Ylitornio) ja Geonex Oy (Ylitornio). Mukana olevat oppilaitokset: Lappia, Lapin AMK ja REDU

Kantojärven Metalli Oy nosti esille tarpeen työntekijöidensä EN 1090-2 standardin mukaisesta osaamisesta ja osaavan työvoiman koulutuksesta. Hitsauksen pätevyyskokeet ja niiden ajan tasalla oleminen ovat ensiarvoisen tärkeitä. AMK:n EWM- hitsauslaitteistolla ja Lappian Kempin laitteistolla kerättiin hitsausdataa, kun Kantojärven Metallin työntekijät hitsasivat pätevyyskokeet. Hitsauspilotissa lähdettiin kartoittamaan pilottiyritysten nykytilannetta EN 1090-2 ja CE-merkinnän saralla. Tavoitteena oli saada selkeä käsitys tarvittavista toimenpiteistä, jolla pilottiyritykset saavat standardointiprosessin käyntiin ja myös päätökseen. Pilotissa on mukana hitsausalan asiantuntijoita Lapin AMK:sta, REDUlta ja Lappialta. Yksi opinnäytetyö on työn alla hitsauspilottiin liittyen. Laadunhallintajärjestelmistä liittyen hitsaukseen ja teräsrakenteisiin on jaettu tietoutta yrityksissä.  

Pilotti 4: Koneoppimisen pilotti

Yhteistyöyritys: Marjetas (Rovaniemi). Mukana olevat oppilaitokset Lapin AMK ja Lapin yliopisto

Koneoppimisen pilotissa suunnitellaan Marjetaksen kanssa katujen vaurioituneisuuden kartoitukseen ohjelmaa, joka tekoälyn avulla ennustaa pistepilviaineistosta katujen vauriotasoa. Tällä hetkellä työ tehdään niin että työntekijä ajaa autolla tietä, kuvaa ja painaa nappia asteikolla 1-5, joka kertoo kyseisen kadunpätkän kunnon. Tämä on hidasta ja vie paljon työaikaa. Nyt olemassa olevaa aineistoa pyritään käyttämään siihen, että tekoäly osaa lukea karkean arvion kadun kunnosta, jolloin ihmisen täytyy vain käydä tarkistamassa huomiota vaativat tekijät eikä koko tieverkostoa. 

Pilotti 5: AR-sovellus maastotutkimukseen 

Yhteistyöyritys: Geovisor Oy (Rovaniemi). Mukana olevat oppilaitokset: Lapin AMK ja Lapin yliopisto

Pilotissa suunnitellaan paikalliselle geofysiikaalisiin mittauksiin erikoistuneelle GeoVisorille AR-laseilla ja älypuhelimella toimiva, maastotöitä helpottava suunnistussovellus. Sovelluksen tavoitteena on helpottaa työskentelyä muun muassa malminetsinnän aikana: AR-laseilla näkökenttään heijastetut sijantitiedot ja ohjeet vapauttavat käyttäjän keskittymään mittaamiseen, kun navigointiin ei tarvitse erillistä käsi-GPS:ää. Pilotti valmistuu huhtikuun 2023 loppuun mennessä.