Mikroyritykset maailmalle!
Arctic Warriorsin resepti kansainvälistymiseen: maltti on valttia!
Teksti: Pia-Maria Hokkanen
Oulun yliopiston blogissa kirjoitetaan suomalaisten mikroyritysten viennin alueellisista eroista ja toisaalta myös kasvun mahdollisuuksista. Pääviesti on, että meidän mikroyritystemme tavaravienti on vaatimatonta suhteessa muihin Euroopan pieniin ja kehittyviin talouksiin nähden, etenkin kun verrataan naapurimaihin Ruotsiin ja Norjaan.
Tilastokeskus määrittelee mikroyrityksen yritykseksi, jonka palveluksessa on vähemmän kuin 10 työntekijää, eikä sen liikevaihto ylitä 2 miljoonaa euroa. Katso täältä määritelmä kokonaisuudessaan.
Suomessa vientiä kyllä tehdään, ja suht tehokkaasti. Sitä kuitenkin toteuttavat pääasiassa suuret yritykset. Vuonna 2018 suurten yritysten tavaraviennin arvo oli 41,2 miljardia euroa, mikä kattoi 65,4 prosenttia koko viennistä. Kun katsotaan kokonaiskuvaa, on Suomen tavaravienti henkeä kohden samaa kokoluokkaa kuin Viron ja Liettuan. Ruotsi on hiukan edellä, ja Norja pomppaa reilusti kärkeen – jopa neljänneksen erolla Ruotsiin.
Tilastotietoa on syytä tarkastella tiedostaen. Esimerkiksi välillinen vienti eli vientiä harjoittavien yritysten alihankintaketjut eivät näy tilastoissa. Myös mikroyritysten tilastoinnin epäsuoruus on huomionarvoista – esimerkiksi pienillä yrityksillä on EU:n sisäkauppojen yhteydessä maakohtainen ilmoitusvelvollisuuden alaraja. Mm. Baltiassa raja on Suomea matalampi. Näin ollen tilastojen ulkopuolelle voi jäädä mikroyrityksiä.
Joka tapauksessa Suomen mikroyritysten vienti on vaatimatonta naapurimaihin verrattuna. Mitä siis tulisi tehdä, jotta ne voisivat ponnistaa korkeammalle?

Haastattelin marraskuussa 2021 rovaniemeläistä luonnontuotealan mikroyritystä Arctic Warriorsia, ja kysyin miten he sen tekevät. Millaisella reseptillä ulkomaanmarkkinat voidaan valloittaa?
Arctic Warriors elää parhaillaan uudistuksen ja kasvun aikaa. Yrityksen toimitusjohtaja Katja Misikangas kertoi, että syksyllä 2021 yritys löi hynttyyt yhteen helsinkiläisen Nokkos Companyn kanssa.
– Tuotetaan raaka-aineita Nokkos Companylle, jotka tekevät nokkosteepohjaista kombuchaa. Sata varmasti ollaan ainoita, jotka tekevät lappilaiseen nokkosteepohjaan kombuchaa. Todennäköisesti myös ainoita, jotka ylipäänsä käyttävät nokkosteetä kombuchan pohjana, Katja sanoo.
Uuden kumppanuuden myötä Arctic Warriors aikookin kasvattaa nokkosen viljelyään, ja hakusessa on Tervolan alueelta lisää nokkosenviljelijöitä. Myös siankärsämö ja voikukka ovat suunnitelmissa laittaa peltoviljelyyn.
Katja on Arctic Warriors -idean äiti, ja yritys perustettiin vuonna 2014. Hänellä oli vahva visio siitä, että lappilaisista yrteistä ja kasveista olisi rahkeita isolle menestystarinalle. Lappilaisille luonnonyrteille perustuvaa liiketoimintaa kun ei tehdä isosti Suomessa – lukuunottamatta marjoja ja sieniä, joita viedään jo hyvin ulkomaillekin asti.
– Näen aivan valtavan potentiaalin siinä – meillähän on mettää yllin kyllin ja vielä maailman puhtainta mettää kaiken lisäksi. Me suoraan sanottuna istutaan aarreaitan päällä, Katja toteaa.

Osa yrityksen menestystarinaa on näkyminen monissa paikoissa. Arctic Warriors ei ole kaihtanut kansainvälisiä kohtaamispaikkoja ja on ottanut osaa EU-seminaareihin ja tapahtumiin.
Katja myös näkee, että helpoin ja vaivattomin väylä tehdä ulkomaankauppaa on yhteistyö matkailualan kanssa. Lapin matkailuyritysten kautta onkin viety tuotesanomaa eteenpäin.
Yrityksellä on verkkokauppa, jonka kautta toimitetaan tuotteita ympäri maapalloa. Tähän asti tilauksia on ollut Katjan mielestä yllättävän paljon, verrattuna siihen kuinka vähän yritys on systemaattisesti markkinoinut verkkokauppaansa ulkomaille.
– Meille tulee tilauksia Euroopasta, USA:sta, Kanadasta ja Englannista. Jonkun verran menee Aasian maihin. Sinne meni ehkä enemmän kun matkailu oli vielä voimissaan ja kiinalaisia kävi täällä.
Yrityksellä on Saksan Amazonissa brändikauppa sekä muutamia yksittäisiä jälleenmyyjiä Euroopassa ja USA:ssa. Sveitsiin on syksyllä 2021 saatu ensimmäinen maahantuontisopimus ja Saksan kanssa käydään neuvotteluja.
Hyvin siis pyyhkii.
Mitä on Katjan mielestä tärkeää muistaa, kun haaveilee ulkomaille menosta?
– Vuonna 2014, kun yritys perustettiin, niin mehän oltiin saman tien menossa ulkomaille. Meillä oli yrityksen hallituksessa sellainen viisas mies kuin Ilkka Länkinen, joka sanoi että ’’pankaa peruspaketti ensin kuntoon’’. Ollaan monta kertaa häntä kiitetty, kun puhui viisaita sanoja, Katja toteaa.
Perustus siis kuntoon ennen maailmanvalloitusta. Lisäksi täytyy olla kassavirtaa, sillä ulkomaille meno ei ole halpaa. Jos yrityksellä ei ole tarpeeksi pääomaa, niin rahat voivat loppua kesken.
– Se on ollut ihan hyvä, että ollaan maltillisesti kasvatettu ensin itteämme, Katja pohtii.

On myös tärkeää tuntea ulkomaanmarkkinat hyvin. Tulisi mm. miettiä, millaisella brändillä ja pakkauksella lähdetään kullekin markkinalle. Haasteita polulle asettaa myös luonnon kasveihin ja yrtteihin liittyvän tuotannon vähyys Suomessa.
– Olisi varmasti eri asia, jos lähtisi viemään jotain kauratuotetta, kun niitä viljelijöitä on Suomessa vaikka kuinka ja raaka-aineen saanti on turvattu. Me pyöritään sellaisten raaka-aineiden kanssa, joilla ei vielä ole tuotantoa Suomessa, Katja sanoo.
– Ei ole sellaista mahdollisuutta, että soittaisi jollekin: ’’Hei, tarvitsisin kymmenen tuhatta kiloa kerkkää’’. Se polku on pitänyt itse opetella, Katja raottaa.
Maltti on valttia ulkomaanvalloituksessa ja sopimuksissa kannattaa olla tarkka.
– Hommat etenee yleensä tosi hitaasi, varsinkin Aasian suuntaan.
– Me ollaan saatu valtavasti yhteydenottoja ja osa on ollut ihan höpöhöpöä. Kannattaa ottaa hyvin selvää yhteistyökumppanista ja tehdä sopimukset kunnolla. Eikä mitään saa lähettää ilman etukäteismaksua, Katja ohjeistaa.
Arctic Warriors on saanut paljon tukea liiketoimintansa kehittämiseen sen eri vaiheissa. Yhteistyö Business Rovaniemen, House of Lapland -markkinointitalon, Business Finlandin ja Lapin yrittäjien kanssa on ollut tärkeää. Pro Agria auttoi alkuvaiheessa ja Luonnonvarakeskuksen tutkimuspuolelta on saatu paljon informaatiota.
Yritys on myös saanut rahoitusta toimintaansa.
– Maaseutuyrityksiä tuetaan kyllä mukavasti, Katja toteaa lopuksi.
Miten Lapissa tuetaan yritysten kansainvälistymistä?
Sole ko hakea! -rahoitussivustolta löydät lisätietoa alueellisista ja kansallisista tukipalveluista – myös Älykkään erikoistumisen klusterit auttavat verkostojen laajentamisessa ja tukevat lappilaisten pk-yritysten innovaatiomahdollisuuksia.
- Katso täältä myös kansallisen Team Finland -verkoston palvelut yrityksille