Lapin vihreä viikko

23.5.–5.6.2022

EU:n vihreällä viikolla alueellisia kumppanitapahtumia järjestetään touko-kesäkuussa eri puolilla Eurooppaa. Lappi maakuntana haluaa tänäkin vuonna osallistua Euroopan laajuisiin vihreiden toimien talkoisiin järjestämällä Lapin vihreän viikon 23.5.–5.6.2022.

Vuonna 2022 EU:n vihreän viikon teema on EU Green Deal – Make it Real. Meillä kaksiviikkoisen tapahtuman teemana on Lapin vihreä siirtymä – Tehemä yhessä!

Kuinka työskentelemme yhdessä tukien luonnon monimuotoisuutta, hillitäksemme ilmastonmuutosta ja toteuttaaksemme vihreää siirtymää? 


Vihreällä viikolla on oiva hetki nostaa esiin kestäviä toimintamalleja Lapissa

Me Lapissa haluamme osallistua maailmanlaajuiseen ilmastotyöhön ja luonnon monimuotoisuuden tukemiseen. Satsaamalla ilmasto- ja ympäristötyöhön voimme
rakentaa
vihreämpää ja vastuullisempaa tulevaisuutta esimerkiksi uusien innovaatioiden ja
liiketoimintamallien myötä.
 Nyt on hyvä hetki nostaa esiin kaikkia niitä mainioita ideoita, tuotteita ja toimintamalleja, joita Lapissa tehdään vihreämmän huomisen puolesta! 

 


Kerro mitä vihreä siirtymä tarkoittaa teidän toiminnassanne

Lapin vihreällä viikolla organisaatiollasi, yritykselläsi tai yhteisölläsi on mahdollisuus jakaa kertomuksia onnistumisista, hyvistä käytänteistä, tavoitteista tai käytännön teoista ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi ja luonnon elinvoimaisuuden tukemiseksi. 

Viime vuonna esimerkiksi Kemissä tarjottiin ilmaisia joukkoliikenteen vuoroja ja otettiin Roska päivässä –haaste vastaan, MLL:n Lapin piirin Kässäkerhossa kierrätysmateriaalista taiteiltiin upeita asusteita, lisäksi tietoa jaettiin mm. Mothers in Business Rovaniemen toimesta. Osaksi Lapin vihreän viikkoa sopivat erilaiset tilaisuudet ja viestit, joilla edistetään vihreää siirtymää tai jotka nostavat esiin ilmasto- ja luontotekoja meillä Lapissa.


Tuo esiin pieniä ja suuria lappilaisia tekoja, toimintamalleja ja tuotteita

Mitä vihreä siirtymä tarkoittaa teidän toiminnassanne? Miten organisaatiossanne on aktivoitu tai toteutettu luonnon moninaisuutta tukevia toimenpiteitä? 

Jaamme tapahtumasi ilosanomaa, jos kerrot siitä meille 20
.5.2022 mennessä, osoitteeseen sanni.bjorklund@lapinliitto.fi. Kirjoita otsikkokenttään Lapin vihreä viikko ja liitä mukaan vapaamuotoinen kuvaus tapahtumasta seuraavin tiedoin: tapahtuman nimi, aika ja paikka, pieni kuvaus, järjestäjän nimi ja yhteystiedot sekä mahdolliset somekanavat, jossa tapahtumasta viestitään. Kun käytät tapahtumasi viestinnässä tunnisteita #Lapinvihreäviikko, #LapinGreenDeal ja #tehemäyhessä, jaamme postauksiasi myös Twitterissä ja Linkedinissä

Tehemä yhessä vihreää siirtymää ja kestävää tulevaisuutta!

#lapinvihreäviikko

Lisätietoja:

Hanna-Leena Pesonen, Lapin liitto
Kestävän kehityksen asiantuntija
hanna-leena.pesonen@lapinliitto.fi

Sanni Björklund, Lapin liitto
Projektiassistentti
sanni.bjorklund@lapinliitto.fi

Lataa vihreän viikon pdf-esite täältä.

Vihreän viikon tapahtumat

Vihreän viikon etkot Kemissä 20.5.

20.5.2022 etkoillaan vihreää viikkoa, kun Kemin K-Rauta ja Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä -hanke järjestävät yhdessä työpajan, jossa osallistujat valmistavat siemenpalleroita, joita voi vaikka vihreillä viikoilla kylvää sopiviin paikkoihin – tiedotetaan paikkaehdotuksia myöhemmin.

Tälläkin tempauksella muistutetaan, että kestävä kehitys liittyy lähes kaikkeen ja tavoitteena onkin, että kestävän kehityksen ajattelutapa ohjaa vähitellen automaattisesti kaikkea toimintaa.

Lisätietoja:
Eija Kinnunen, kestävän kehityksen koordinaattori,
projektipäällikkö Yritysten vihreä ja kestävä Kemi
+358 40 161 6590; eija.kinnunen@kemi.fi

Kemissä tapahtuu vihreällä viikolla

23.5. avataan Kemin kirjastossa palapelien vaihtopiste. Kiertotalous yleistyy, kaikkea ei tarvitse ostaa omaksi!

Vuosi sitten Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen otti Roska päivässä -liikkeen haasteen vastaan ja haastoi kaikki kemiläiset mukaan.
Haaste on edelleen voimassa: ”Olen ottanut Roska päivässä -haasteen vastaan, lenkkipoluiltani löytämiäni roskia keräilen ja jätän lähimpään yleiseen roska-astiaan. Tehdään yhdessä lähiympäristöstämme siistimpi – toivon, että mahdollisimman moni kemiläinen osallistuu kampanjaan. – Matti Ruotsalainen

Kemin koulut
haastetaan järjestämään ympäristönsiivoustempauksia, osa kouluista on jo ottanut haasteen vastaan.


Asukkaita
ja yrityksiä haastetaan siivoamaan tienvarsia ja lähiympäristöään viikoilla 2122, 23.5.5.6.2022.

Keräyspussukat voi tuolloin jättää kevyenliikenteen väylien roska- tai koirankakka-astioiden viereen, josta kaupunki ne kerää. Omat keräysvälineet ja vain tienvarsilta kerättyjä roskia. Siivoushaasteisiin osallistuvat voivat halutessaan lisätä ympäristötekojaan hyvinvointisovellus HeiaHeiaan, täten osallistuu lahjakorttiarvontaan. HeiaHeia on maksuton mobiilisovellus. Osallistua voi lataamalla sovellus ja käyttämällä koodia "KEMI" ja maininnalla "ympäristöteko".

Kurtturuusun
kasvattaminen ja päästäminen ympäristöön on kiellettyä kesäkuun 2022 alusta
lähtien.
Kielto koskee kaikkia maanomistajia, joten kurtturuusu on hävitettävä myös yksityisiltä kotipihoilta. Muitakin hävitettäviä vieraslajeja edelleen on, mm. komealupiini, jättipalsami ja jättiputket. Asukkaita haastetaan siivoamaan ympäristöä haitallisista vieraslajikasveista. Hävittämisen helpottamiseksi kaupungille tuodaan lähiaikoina vieraskasvijäteastioita osoitteisiin:

·       Kiveliönkadun/Laukkulankadun risteys

·       Kivalontien/Kulmatien risteys

·    Torvisenkadun/Päivölänkadun risteys


Kemin kaupunki kiittää ja kannustaa alueen yrityksiä ja muita toimijoita myöntämällä Vihreä teko –tunnuksia erityisen ympäristöystävälliselle ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaiselle toiminnalle.
Vihreä teko myönnetään tänä vuonna neljännen kerran. Saajat julkaistaan vihreällä viikolla.

Lisätietoja:
Eija Kinnunen, kestävän kehityksen koordinaattori,
projektipäällikkö Yritysten vihreä ja kestävä Kemi
+358 40 161 6590; eija.kinnunen@kemi.fi

Facebook Live; Biokaasu ja Lapin maatalouden vihreä siirtymä 23.5. klo 18–19

Kaasuautojen tankkauspisteiden verkosto laajenee. Pohjoismainen energiayhtiö Gasum oy suunnittelee kaasuautojen tankkausasemia Rovaniemelle ja Tornioon. Rovaniemen kaupunginhallitus on hyväksynyt teollisuustontin varauksen Alakorkaloon.

Biokaasua tuotetaan eloperäisestä materiaalista, kuten biojätteestä ja jätevesilietteestä. Rovaniemen, Ranuan ja Pellon kuntalaisten biojätteistä tehdään biokaasua Gasumin Oulun biokaasulaitoksella.

Tervolaan kotieläintilalle nousee Suomen pohjoisin biokaasulaitos Anne ja Janne Jurvan tilalle, jossa on sekä maidon- että lampaan- ja naudanlihantuotantoa. Vihreällä kuvatun biokaasulaitoksen reaktori ja tekniikkakontit sijoitetaan navetan päähän. “Energian, lannoitteiden ja kuivikkeen säästö”, luettelee maanviljelijä Janne Jurva biokaasulaitoksen etuja.

On eduksi ympäristölle ja maanviljelijöille, että kaikki taloudellisesti järkevästi saatavilla oleva biokaasu hyöydynnetään ja syrjäytetään siten fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Polttoaineautojen konversiot kaasuautoiksi ovat huokeita keinoja päästövähennyksiin. Biokaasuautoilu voi myös auttaa kehittämään sellaista biokaasun tuotantoa, jota pidemmällä aikavälillä käytetään muihin tarpeisiin. Suomen Ilmastopaneelin mukaan paketti- ja henkilöautoissa tulisi keskittyä sähköistymiseen ja rajallisten biopolttoaineiden käyttö tieliikenteessä tulisi kohdistaa raskaaseen liikenteeseen. Biokaasun tuotantossa on paljon kasvuvaraa, mutta sen potentiaali on silti rajallinen

Keskustelijoina ovat Janne Jurva Tervolasta, viljelijä Petri Leinonen Torniosta sekä Lapin liitossa työskentelevä aluekehittäjä Hanna-Leena Pesonen. Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry:tä edustaa Ville Seppälä - Viite on Vihreä liiton jäsenyhdistys, jonka tavoitteena on edistää tutkittuun tietoon perustuvaa politiikkaa. Keskustelun puheenjohtajana toimii Rovaniemen Vihreiden Maria Huhmarniemi.

Facebook-liveä pääset seuraamaan klikkaamalla otsikkoa!

#Lapinvihreäviikko #LapinGreenDeal #tehemäyhessä #biokaasu #vihreäsiirtymä #rovaniemi

Järjestäjä:
Rovaniemen Vihreät

Pelkosenniemen kunnan toimia kestävän kehityksen edistämiseksi

Pelkosenniemen kunta osallistuu Lapin vihreään viikkoon 23.5.– 5.6.2022 kertomalla toimenpiteistä, joihin kunnassa on ryhdytty kestävän kehityksen edistämiseksi.
Pelkosenniemi liittyi Hinku-verkostoon syksyllä 2021. Hinku-verkosto on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat.

Tavoitteena 80 % päästövähennys vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Pelkosenniemellä on meneillään vähähiilisyyttä edistäviä hankkeita, kuten

- AIM21 - Aittakuruinfran monipuolistamishanke, joka edistää vähähiilistä matkustamista.
- Likiruoka-hanke, joka tuottaa uusia ansaintamalleja ja edistää vähähiilistä elintarviketuotantoa ja -logistiikkaa.

Pelkosenniemi on ollut mukana Itä-Lapin VähäC-hankkeessa ja Lapin liiton Välkky-hankkeessa (Vähähiilisyyden ja taloudellisesti kestävän kehityksen edistäminen Lapin matkailussa), jossa mm. pilotoitiin matkailun hiilijalanjälkilaskuri (https://co2calc.visitfinland.fi/) Pyhä-Luoston matkailussa. Hankkeen loppuseminaari järjestetään Rovaniemellä 24.5.2022.

Valokuituverkkoa rakennetaan ja mahdollistetaan siten myös etätyöskentely – matkailijoille ja uusille kuntalaisille. Uudis- ja korjausrakentamisessa huomioidaan vähähiiliset energiaratkaisut ja rakennusmateriaalit.

Öljylämmityksestä luopumiseen on tarjolla avustusta yksityishenkilöille ja kuolinpesille: https://www.ely-keskus.fi/oljylammityksen-vaihtajalle.

Nuorille tarjotaan mielekästä tekemistä, opetetaan erätaitoja ja ylläpidetään terveyttä, ja saadaan heidät jäämään tai palaamaan kotipaikkakunnalleen. Mm. Pohjoisen nuoret geokätköilee -hanke pyrkii tähän (Leader Pohjoisin Suomi, Sodankylän kunta koordinoi hanketta, 1.1.2022-16.5.2023).

Startti toimeliaalle kesälle kulttuuriympäristön hoidon parissa Simossa 23.5. ja Torniossa 2.6.

Avoimet miljööt ja komeat kuistit -hanke toivottaa sinut tervetulleeksi työpajoihin Lapin vihreällä viikolla:

Suunnitelmatyöpaja Simossa 23.5.
Maisemasuunnitteluilta Tornion Mustajärvellä 2.6.

Vihreän viikon tapahtumat aloittavat hankkeen Lapin kesäkiertueen kulttuuriympäristönhoidon parissa. Seuraa someviestintäämme tulevista tapahtumista ja tule mukaan!

Järjestäjä:
Avoimet miljööt ja komeat kuistit -hanke
Leader Pohjoisin Lappi ry

Kylien biojäte kiertoon!

Jopa kolmasosa biojätteestä päätyy edelleen poltettavan sekajätteen joukkoon, mikä heikentää jätevoimaloiden energiantuotannon tehokkuutta ja poistaa biojätteissä olevat ravinteet niiden luonnollisesta kierrosta. Viikon aikana jaamme vinkkejä biojätteen keräämiseen ja kompostointiin maaseudulla Peräpohjolan Leader ry:n some-kanavissa ja työpajassa.

23.5. klo 17:0020:00 Tee se itse bokashi -työpaja Songan kylätalolla Rovaniemellä
Bokashi-kompostointimenetelmällä valmistetaan biojätteestä multaa sisätiloissa. Työpajassa tutustutaan bokashin toimintaan ja mullan valmistamiseen sekä tehdään oma bokashi kannellisiin ämpäreihin. Työpajan ohjaa Veera Kinnunen. Ilmoittautumiset 20.5. mennessä sähköpostitse sanna-mari.suopajarvi@perapohjola.fi, kirjoita otsikkokenttään "Bokashi-työpaja".

25.5. klo 15:0015:30 Yhteisökomposti -live Peräpohjolan Leader ry:n Instagramissa
Instagram-livessä Kiertotalouskoordinaattori käy tutustumassa Lohinivan kyläyhdistys ry:n yhteisökompostiin. Kyläyhdistyksen Irene ja Kati kertovat kyläläisten yhteisökompostin perustamisesta ja käytöstä. Tule kuuntelemaan kokemuksia olisiko yhteisökomposti ratkaisu myös teidän kylänne biojätteen kierrättämiselle?

Lisätietoja tapahtumista ja Kiertotalous ruohonjuurella -hankkeesta:
kiertotalouskoordinaattori Sanna-Mari Suopajärvi, sanna-mari.suopajarvi@perapohjola.fi, p. 040 752 2236.

VÄLKKY-hankkeen loppuseminaari Rovaniemellä 24.5.2022 klo 13–16

Välkky: vähähiilisyyden ja taloudellisesti kestävän kehityksen edistäminen Lapin matkailussa -hankkeen loppuseminaari järjestetään tiistaina 24.5.2022 klo 13–16 Rovaniemellä Lapland Hotels Sky Ounasvaaralla. Ohjelmassa on puheenvuoroja kestävästä matkailusta, hiilijalanjälkilaskennasta sekä tietysti hankkeen tuloksista. Ilmoittaudu mukaan verkostoitumaan alan toimijoiden kanssa sekä kuulemaan hankkeen opeista ja tuotoksista sekä inspiroitumaan kestävän matkailun toimijoiden puheenvuoroista. Ilmoittautumiset 16.5. mennessä klikkaamalla otsikkoa.

Järjestäjän nimi ja yhteystiedot:
VÄLKKY – vähähiilisyyden ja taloudellisesti kestävän kehityksen edistäminen Lapin matkailussa -hanke
Projektipäällikkö Lotta Eriksson, lotta.eriksson@lapinliitto.fi
Projektikoordinaattori Kirsi Salla, kirsi.salla@lapinliitto.fi

Kittilän siivouspäivä ja kierrätystapahtuma 24.5.2022

Tiistaina klo 10–18 järjestetään jälleen kaikki kittiläläiset mukaan haastava tempaus, Kittilän siivoustalkoot & kierrätystapahtuma. Kaikki kunnan asukkaat, yritykset, yhdistykset, yhteisöt ja koulut kutsutaan mukaan talkoilemaan roskat pois katuvarsilta, yleisiltä alueilta ja omilta pihoilta sekä kierrättämään itselle tarpeetonta tavaraa ja viemään ecoASEMALLE turhaa romua. Oman pihan voi tempaista siistiksi tapahtumapäivänä tai jo ennen tapahtumaa. Tutustu tapahtumaan klikkaamalla otsikkoa!

Siivoustalkoot kirkonkylällä ja koko Kittilän alueella
Tiistaina 24.5.2022, työpajoilta voi noutaa klo 12 alkaen roskapusseja ja säkkejä. Kittilän Luonto ry / Aila Moksi, moksi.aila@gmail.com, puhelin 0400 934 121

Kierrätystapahtuma Kittilän työpajoilla
Teollisuustie 8, 99100 Kittilä. Makkara- ja kahvitarjoilu pihalla klo 1215. Kierrätyspaja avoinna klo 1018. Voit tuoda kierrätyspajalle käyttökelpoisia kodin tavaroita ja tekstiilejä, myös UFF:ille menevää ja Työpajojen pihalla olevaan Hettulan lavalle puhdasta puutavaraa ja metallia maksutta. Työpajat / Virpi Jesiöjärvi, virpi.jesiojarvi@kittila.fi, 0400 219 356

Kittilän ecoASEMA avoinna klo 18 saakka
Voit viedä Kittilän ecoASEMALLE (Rovaniementie 699) maksutta lajiteltua jätettä klo 18 saakka. Lapeco / Asiakaspalvelu, 040 351 1771, arkisin klo 9.0015.30

Lisätiedot
klikkaamalla otsikkoa.

Pohjois-Suomen vesienhoito- ja vesistökunnostusseminaari, 24.5.–25.5.2022 Arktikumissa ja etäyhteyksin

Vesistöjemme hoito vaatii jatkuvaa ja pitkäjänteistä panostusta. Miten vesienhoito- ja kunnostushankkeisiin voi saada rahaa ja tukea? Mitä voimme tehdä lähivesistöjemme hyväksi? Entä miten ja miksi kuntien pitäisi osallistua vesienhoitoon? Pohjois-Suomen vesienhoidon toimijat ja kaikki vesienhoidosta kiinnostuneet kokoontuvat vesienhoito- ja vesistökunnostusseminaariin Rovaniemelle toukokuussa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan ELY-keskuksen verkkosivuilla klikkaamalla otsikkoa.

Järjestäjän nimi ja yhteystiedot:
Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskukset, Lapin ELY-keskus Henri Vaarala, p. 0295 037 089, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Anne Korhonen, p. 0295 038 414,
sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Somekanavat:
Twitter: @Lapin_ELY, @KainuunELY ja @POPELYkeskus
IG: lapinelykeskus, kainuunely, elypohjoispohjanmaa
LinkedIn: Lapin ELY-keskus

Taalasmaan pihatalkoot Muurolassa ja Sinetässä 27. ja 28.5.

Tapahtumassa keräämme koulun ja kylien ympäristöistä roskia ja maskeja, jonka jälkeen tarjoamme nuorisotiloilla kaakaot talkoolaisille. Talkoolaisten kesken arvotaan lahjakortti, ja ahkerin siivoaja palkitaan "SuperSeppo" -diplomilla. Tapahtumat ovat suunnattu 1329-vuotiaille.

Järjestäjä:
Nuorisotilat Murkku ja Zillari.

Sinettä 27.5. klo 1820
Muurola 28.5. klo 1820

Rovaniemen Vihreiden roskienkeruutalkoot Rantavitikalla 29.5. klo 12 alkaen

Rovaniemen Vihreät järjestävät roskien keruutalkoot Rantavitikalla. Tapaamme Susivoudin kentän parkkipaikalla klo 12. Omat työkäsineet voi ottaa mukaan.

Järjestäjä:
Rovaniemen Vihreät

Matkusta eurolla Kemissä 28.–29.5.

Kampanjalla kannustetaan käyttämään Kemin joukkoliikennettä – lippu maksaa vain 1 € / päivä.

Aikataulut:
www.kemintaksi.fi
www.meri-lapinjoukkoliikenne.fi
www.matkahuolto.fi
sekä Matkahuollon ”Reitit ja Liput” –sovellus.

Kampanja ei koske markkinaehtoista liikennettä.

Polttavia herkkuja ja puheenaiheita Arktikumin revontulilaavulla 30.5. klo 18

Rovaniemen Vihreät kutsuu asiantuntijoita ja kaupunkilaisia keskustelemaan luonnon monimuotoisuudesta, vihreästä siirtymästä ja ilmastokriisistä.

Tapahtuma on osa Lapin Vihreän viikon ohjelmaa teemalla Lapin vihreä siirtymä – Tehemä yhessä!

Illan aikana on mahdollista tutusta villiyrtteihin: käymme yhdessä keräämässä nokkosia ja paistamme nokkoslättyjä nuotiolla. Otathan mukaasi paperipussin tai muun astian, kumihanskat ja sakset.

Ennakkoilmoittautuminen 29.5. mennessä on toivottavaa tarjoilua varten. Ilmoittaudu osoitteeseen maria.huhmarniemi@rovaniemi.fi. Revontulilaavu on Arktikumista jokivarren rantareittiä ylöspäin noin puolen kilometrin verran.

Keskusteluun kutsuttuja asiantuntijoita ovat Hanna-Leena Pesonen (Lapin liitto) sekä Pekka Herva (Ely-keskus).

Asiantuntijaosallistujat:

Hanna-Leena Pesonen, Lapin liitto
Hanna-Leena Pesonen vastaa Lapin vihreän siirtymän kehittämisestä, koordinoinnista ja seurannasta, maakunnan aluekehityksen ennakoinnista ja tilastoinnista sekä biotalouteen liittyvistä kehittämistehtävistä.

Pekka Herva, Ely-keskus
Pekka on pitkäaikainen ELY-keskuksen luontoympäristöyksikön ylitarkastaja. Hän työskentele luonnonsuojelun ja luonnon virkistyskäytön moninaisissa tehtävissä mm. kaavoituksen ja YVA-menettelyn, malminetsinnän ja metsänkäyttöilmoitusten parissa sekä ulkoilureittien ja moottorikelkkailureittien osalta. Herva on intohimoinen luonnossa liikkuja.

#Lapinvihreäviikko, #LapinGreenDeal ja #tehemäyhessä #vihreäsiirtymä #rovaniemi #nokkonen #nokkoslätty #villiyrtti

Järjestäjä:
Rovaniemen Vihreät

Käsityömateriaalia luista ja muista poron osista Kelloselässä 30.5. klo 17

Lapin AMKin PoSiHIILI-hanke järjestää poronsivutuotteiden hyödyntämiseen liittyvän työpajan Sallassa, Kelloselässä.

Työpajassa käsitellään ja ideoidaan käsityöraaka-aineita luusta, sarvesta, kynnestä ja nahasta.

Kätevästi luista ja muista!

Ilmoittaudu osoitteeseen:
niina.mattila@lapinamk.fi tai mikaela.sauvala@lapinamk.fi

Järjestäjä:
Lapin AMKin PoSiHIILI-hanke Poroteurastuksen sivutuotteet hiilineutraaleiksi

Mielipidekirjoitus Lapin Kansassa viikolla 22

Viestintää ekologisen sekä vihreän rakennemuutoksen työllisyys- ja elinkeinonäkökulmasta Lapissa.

Järjestäjän nimi ja yhteystiedot:
Koordinoiden rakennemuutokseen ja kohtaantoon -hanke,
satu.pekkala@ely-keskus.fi

Somekanavat:
Twitter, LinkedIn ja Instagram

Siivousviikko Levillä/Sirkassa 30.5.–5.6.2022

Kolme tapaa osallistua
1. Siivoa oman yrityksesi alue roskista, lumen alla olevista kuormavaloista, rullakoista jne. sekä vähän vielä lisää. Tee tästä postaus sosiaalisen median kanaviin #tekokerrallaan #meleviläiset #LeviOnRakas
2. Siivoa viikon aikana omaan tahtiin, vaikka koiralenkillä, jolloin voit hakea jätesäkkejä ja pihtejä Zero Pointin vuokraamosta aukioloaikojen puitteissa
3. Siivotaan yhdessä! Tule perjantaina klo 16.00 Zero Pointille, jaetaan alueet ja viimeistellään kylä kesäkuntoon.

Miten?
• Levin Zero Pointin eteen tuodaan roskalava maanantaina 30.5., jonne kerättyjä roskia voi alkaa tuomaan. Roskalava on Zerolla sunnuntaihin 5.6. asti. Huom. roskalava on vain kerättyjä roskia varten.
• Maanantaista sunnuntaihin jaetaan roskapusseja, kertakäyttöhanskoja sekä pihtejä lainaan keräämistä varten Zero Pointin vuokraamosta klo 10-18.

Missä?
• Laitetaan kylän keskusta, tunturi, tien varret ja talojen edustat siistiksi!
• Kerää roskat esimerkiksi oman talon / lomahuoneiston ympäristöstä
• Kotikadun tien varrelta, bussipysäkeiltä ja metsistä.
• Missä vain näet roskan, nappaa se roskapussiin!
• Levi Ski Resort keskittyy tunturin siivoamiseen, mutta toki sielläkin saa kerätä roskia

Sauma saada rahoitusta sähköautojen latauspisteelle jatkuu 2.6. saakka

Hei Itä- tai Pohjois-Lappilainen kylä – vielä on aikaa hakea rahoitusta sähköautojen latauspisteen hankkimiseen Sähköä selkosille -hankkeen puitteissa. Hankkeen tavoitteena on mm. mahdollistaa liikennepäästöjen vähentämistä alueella ja tehdä toiminta-alueen kylät saavutettaviksi sähköautolla liikkuville.
Tutustu tarjoukseen ja hankkeeseen tarkemmin klikkaamalla otsikkoa.

Toimija:
Sähköä selkosille -teemahanke
Leader Pohjoisin Lappi ry

Keskustelutilaisuus Lapin tuulivoimatulevaisuudesta 2.6. klo 17

Lapin tuulivoimaselvityksessä halutaan kuulla lappilaisten ihmisten käsityksiä tuulivoimarakentamiselle soveltuvista alueista Lapissa, pois lukien saamelaisten kotiseutualueet. Lisäksi konsultin avulla kesän ja syksyn 2022 aikana kartoitetaan, mitkä alueet Lapissa voisivat lähtökohtaisesti soveltua tuulivoimarakentamiseen. Selvityksellä autetaan kuntia ajankohtaisessa tuulivoimakeskustelussa ja kootaan yhdelle kartalle sosiaalisesti hyväksyttävät tuulipotentiaaliset alueet Lapissa.
Hyppää linjoille kuulemaan ja keskustelemaan!

Avoin webinaari Lapin tuulivoimatulevaisuudesta toteutetaan sähköisesti Teams-alustalla torstaina 2. kesäkuuta kello 17–­19­. Tämä tilaisuus on tarkoitettu erityisesti Lapin maakunnan asukkaille sekä alueella toimivien järjestöjen ja yhteisöjen edustajille.

Webinaarin vetää projektipäällikkö ja osallisuuden asiantuntija Mikko Kellokumpu Lapin liitolta. Keskustelua alustaa FCGn konsultti Jan Tvrdy, jonka jälkeen aiheesta käydään vapaamuotoista keskustelua. Tilaisuuteen voi lähettää myös ennakkokysymyksiä konsultille tai yhdessä keskusteltavaksi. Keskusteluissa esille tuodut asiat kirjataan ylös ja otetaan huomioon tuulivoimaselvityksessä.

Mukaan pääset liittymään klikkaamalla otsikkoa.
Lisätietoa klikkaamalla oikealla olevaa kuvaketta.

Järjestäjä:
Lapin tuulivoimaselvitys 2022 -hanke
Mikko Kellokumpu
projektipäällikkö ja osallisuuden asiantuntija
mikko.kellokumpu@lapinliitto.fi
p. 040 489 0738.

Oman kylän siivoustalkoot Levillä/Sirkassa 3.6.2022 klo 16 alkaen

Lumet sulavat ja roskat paljastuvat, laitetaan oma kylä siistiksi yhdessä!

Yhteiset siivoustalkoot järjestetään perjantaina 3.6. klo 16.00 alkaen ja toivomme, että kaikki tulevat mukaan talkoisiin siivoamaan meidän yhteistä rakasta kotiamme.

Maailman Ympäristöpäivää vietetään sunnuntaina 5.6. joten katsotaan että alueemme on siisti siihen mennessä! Talkoosauna tarjotaan osallistujille perjantaina klo 19.00 alkaen Sammun-tuvalla.

Haastamme talkoisiin mukaan Levillä toimivat yritykset, yhdistykset, lomahuoneistojen omistajat, asukkaat sekä matkailijat. Siivouspäivässä mukana ovat jo Levi Ski Resort, Visit Levi, Sammun-tupa sekä Kittilän kunta.

Siivouspäivästä tulee lisätietoa levi.fi-sivustolle lähempänä ajankohtaa. Sivustolle pääset klikkaamalla otsikosta. Lisäksi tapahtumasta avataan myös oma Facebook-tapahtuma, jonne voi käydä ilmoittautumassa.

Green Transition in the Rural Arctic, 31.5. klo 13–16

During the GRUDE-project, we have gathered and shared knowledge about the different possibilities for the green shift in our region. In this final conference, we ask: What is next? What needs to be done to get the green shift in the rural Arctic going? To discuss this, we have invited several keynotes to present promising avenues for future initiatives, and give thoughts on how we can work together, across businesses and sectors, to leverage the potential that our regions hold. More information about the keynotes and program will be available soon. Stay tuned!

Järjestäjä:
Green Rural Economy – GRUDE-hanke

Facebook:
Green Transition in the Rural Arctic
klikkaa viereistä kuvaketta

Siisti biitsi -tapahtuma Kemissä 31.5.

Kemin Hepolan koulu osallistuu Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojen siivousohjelmaan.

Tapahtumassa on säävaraus seuraavaan päivään.

Lisätietoja:

Hepolan koulun opettaja
Olli Kelhä, p. 050 3613873

Kaikille avoin kaupunkiviljelykoulu Kemin Jänkälässä 2.6.

Viljelytyöt kasvukaudella. Tutustu lisää klikkaamalla otsikkoa!

Lisätietoja:
Anne Oikarinen

projektipäällikkö Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä +358 40 648 7449; anne.oikarinen@kemi.fi

Kemin ulkokirppiskausi alkaa 4.6.

Kemin kaupunki tarjoaa maksuttomat peräkonttikirppispaikat Lumilinnan parkkipaikalla 4.6.–3.9.2022 keskiviikkoisin klo 16–20 ja Kauppatorilla lauantaisin klo 9–17.

Lisätietoja:
Eija Kinnunen, kestävän kehityksen koordinaattori,
projektipäällikkö Yritysten vihreä ja kestävä Kemi
+358 40 161 6590; eija.kinnunen@kemi.fi