Lapin teollisuusyritysten iltapäivä

Lapin menestyminen tulevaisuudessa perustuu yritysten kasvulle, osaamiselle ja innovaatioille. Tutkimus-, kehittämis-, ja innovaatiotoiminnalla (TKI) on ratkaiseva merkitys yritysten tuottavuuden kasvussa sekä toimialojen uudistumisessa.

Lappilaisista yrityksistä vain 15% tekee yhteistyötä korkeakoulujen tai tutkimuslaitosten kanssa ja yhteistyöstä 38 % on uusien tuotteiden, teknologioiden, prosessien ja palveluiden kehittämiseen liittyvää kehitystyötä. Yritykset odottavat TKI-yhteistyöltä etenkin osaamisen vahvistamista, ajankohtaista tietoa markkinoista ja tulevaisuuden trendeistä sekä tietoa uuden teknologian käyttöönoton mahdollisuuksista. (Lapin yritysbarometri 2022)

Lappilaisten yritysten ja TKI-organisaatioiden (korkeakoulut, tutkimuslaitokset, ammatilliset oppilaitokset) yhteistyötä on syytä entisestään vahvistaa ja yrityksillä onkin selkeästi kiinnostusta TKI-organisaatioiden kanssa tehtävää yhteiskehitystä kohtaan. Kutsumme lappilaisia teollisuusyrityksiä viettämään iltapäivää kanssamme Tornioon ja keskustelemaan siitä, miten yritykset voivat hyödyntää alueella tehtävää soveltavaa tutkimusta, kehittämisympäristöjä sekä kehittämishankkeita liiketoiminnan kehittämisessä.

Tuomme iltapäivään tarjolle vihreän ja digitaalisen teollisuuden osalta kärkiosaamisemme, johon pääset vapaamuotoisesti tutustumaan iltapäivän aikana. Tilaisuudessa on myös tavattavissa yritysrahoituksen asiantuntijoita.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Lapin kauppakamari, Lapin ammattikorkeakoulu, REDU ja Lappia.

OHJELMA

16.30-16.50 Avauspuheenvuorot

Liisa Ansala, Lapin kauppakamari
Jukka Vaara, Veljekset Vaara Oy

16.50-17.20 Näkökulmia vihreän kehityksen investointiohjelmaan ja rahoituksia teknologiaratkaisuihin – tavoitteena vihreästä siirtymästä konkreettisia toimia Lapin pk-yrityksille

Helena Soimakallio, Teknologiateollisuus

Helena Soimakallio toimii sekä Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n toimitusjohtajana, että Teknologiateollisuuden toimintaympäristöjohtajana. Helenalla on liki 30 vuoden työhistoria energiateollisuudesta sekä kiinteistö- ja rakennusalalta.

17.20-17.40 Yrityspuheenvuorot

Kari Poikela, Pohjaset Oy
Juha Roininen, SFTec Oy

Kahvia ja pientä purtavaa tarjolla

17.40- 19.15 Lappilaisten TKI-organisaatioiden osaaminen yritysten käyttöön

Maakunnan TKI-asiantuntijat ovat tavattavissa TKI-pöydissä seuraavissa teemoissa:

Aika

12.6.2023 klo 16.30-19.30

Paikka

Park Hotel Tornio
Itäranta 4
Tornio

Kenelle

Lappilaisille kaivos- ja metsäteollisuuden pk-yrityksille

Ilmoittautuminen

Lisätietoja

Heino Vasara, Lapin Ely-keskus
heino.vasara@ely-keskus.fi

Paula Heikkilä, Lapin liitto
paula.heikkila@lapinliitto.fi

Älykkäät logistiikkaratkaisut

Älykkäät logistiikkaratkaisut -pöydässä käydään keskustelua vaihtoehtoisiin voimansiirtolaitteisiin sekä reittisuunnitteluun liittyen. Millaisia ovat älykkäät kuljetus- ja reittisuunnittelun välineet? Asiantuntijat pohtivat kanssanne miten varmistetaan synergiat ja millä työkaluilla kuljetusyritykset voivat optimoida omaa toimintaa

Tapaat pöydässä seuraavat asiantuntijat:

 • Teemu Saralampi, REDU Edu
 • Jani Mäläskä, Digipolis
 • Kati Röntynen, Lappia

 

Modernit valmistus- ja tuotantomenetelmät

Modernit valmistus- ja tuotantomenetelmät -pöydässä keskustellaan uusista ja innovatiivisista menetelmistä, joita kehittämällä,  käyttöönottamalla ja hyödyntämällä tuotannollista toimintaa on mahdollista muuttaa energiatehokkaampaan, turvallisempaan ja joustavampaan suuntaan. Pöydässä pohditaan, millaisia uusia mahdollisuuksia esimerkiksi teollisuus 4.0 teknologioiden, robotiikan tai lisäävän valmistuksen käyttöönotto voisi yritykselle tarjota.  

Tapaat pöydässä seuraavat asiantuntijat:

 • Ville Kanto, Lapin AMK
 • Lauri Kantola, Lapin AMK
 • Jani Harju, Lappia

Uudet energiajärjestelmät ja vähähiilisyys

Energiamurros on käsillä ja uutisointi aiheesta on laajaa,. Tule keskustelemaan ja kuulemaan mitä alueella on menossa nyt ja tulevaisuudessa. Samalla voimme pohtia erilaisten yritysten polkua kohti vähähiilisyyttä ja sitä miten se voidaan toteuttaa juuri sinun yrityksessäsi.

Tapaat pöydässä seuraavat asiantuntijat:

 • Sampsa Vuori, Digipolis
 • Janne Rautio, Digipolis
 • Antti Niemelä, Lapin AMK
 
 
 

Kiertotalous ja uudet raaka-aineet

Kiertotalous ja raaka-aineet -pöydässä käydään läpi esimerkkejä kiertotalouden liiketoimintamalleista ja esitellään liiketoimintamalleja hyödyntäviä yrityksiä. Pöydässä käydään keskustelua siitä, kuinka kiertotalouden liiketoimintamalleja hyödyntämällä voidaan vaikuttaa yritystoiminnan kasvuun, luoda kilpailuetua ja vähentää yritystoiminnan vaikutuksia ympäristöön.

Tapaat pöydässä seuraavat asiantuntijat:

 • Katri Hendriksson, Lapin AMK
 • Päivi Korttilalli, Lappia
 • Miikka Laitinen, Business Tornio

 

19.15-19.30 Yritysrahoituksen ajankohtaiset

Yritysrahoituksen asiantuntijat kertovat yritysrahoituksen ajankohtaisista sekä vastaavat yritysten kysymyksiin rahoitukseen liittyen (Menti)

Tiina Pelimanni, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
TBC, Business Finland