Kemin kestävän kehityksen kevät

Lapin vihreän viikon teemana on Saasteettomuus – terveemmät ihmiset, terveempi ympäristö. Teemaviikon innoittamana vihreässä ja kestävässä Kemissäkin tapahtuu.

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen otti Roska päivässä -liikkeen haasteen vastaan ja haastaa edelleen kaikki kemiläiset mukaan:

”Olen ottanut Roska päivässä -haasteen vastaan, lenkkipoluiltani löytämiäni roskia keräilen ja jätän lähimpään yleiseen roska-astiaan. Tehdään yhdessä lähiympäristöstämme siistimpi – toivon, että mahdollisimman moni kemiläinen osallistuu kampanjaan.” 

21-vuotias Roska päivässä -liike on levinnyt laajalle, mutta mukaan mahtuu vielä!

 

Kun lumen sulaminen paljastaa ikävästi roskat, ihmiset ilahduttavasti kiinnittävät niihin huomiota ja ovat valmiita myös siivoamaan. Lapin vihreällä viikolla Kemin koulut järjestävät ympäristönsiivoustempauksia ja pienimmät koululaiset tekevät ympäristötaideteoksia. Kaupunki on haastanut myös muut asukkaansa sekä yritykset ympäristönsiivoustalkoisiin, kuljettaa kerätyt roskat pois ja arpoo osallistuneille yllätyspalkintoja. Kaupungille ilmestyy myös vieraskasvijäteastioita, joihin asukkaat voivat toimittaa kitkemänsä vieraskasvit.

 

Yritysten vihreä ja kestävä Kemi -hanke (rahoittaja EAKR / Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus) kantaa kortensa siivouskekoon ja tarjoaa Lapin vihreällä viikolla mikro- ja pk-yrityksille tietoiskuja jätehuollosta ja -lainsäädännöstä.

 

Toki kestävää kehitystä edistetään Kemissä muutenkin kuin siivoamalla. Ruokahävikkiä vähentävä ja kasvisruokailua lisäävä Sosiaalinen keittiö jatkaa yhteistyötään kauppiaiden ja muiden toimijoiden kanssa. Sosiaalisen keittiön kautta on tavoitettu tuhansia ihmisiä ja muutettu kymmeniä tuhansia kiloja läheltä-piti-hävikkiä hyvikiksi, eli syöty.

 

Kemin kaupungin joukkoliikenteen reittejä, aikatauluja ja viestintää on kehitetty. Viime syksyn autottomana teemapäivänä kaupunkilaisille tarjottiin maksuton joukkoliikenne. Siitä saadun hyvän kokemuksen siivittämänä kaupunki tarjoaa Lapin vihreällä viikolla ilmaisen joukkoliikennepäivän Kemissä tiistaina 25.5.2021.

 

Erilaiset tempaukset toimivat huomionkiinnittäjinä ja muistuttajina, mutta kestävä kehitys ei ole yhden eikä kahden viikon asia. Kemin tavoitteena on, että kestävän kehityksen ajattelutapa ohjaa vähitellen automaattisesti kaikkea toimintaa.


Ja mitä se kestävä kehitys sitten on? Ehkä tunnetuin määritelmä:

”Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. Sen kolmeksi peruselementiksi ovat muotoutuneet ekologinen, taloudellinen sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys. Kestävän kehityksen tavoitteet tähtäävät siihen, että ihmiset oppivat elämään sopusoinnussa luonnon ja toistensa kanssa.”

YK:n Ympäristön ja kehityksen maailman komissio 1987

— Eija Kinnunen, kestävän kehityksen koordinaattori, projektipäällikkö, Yritysten vihreä ja kestävä Kemi