[vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/4″][/vc_column][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”3/4″][arctic-entry-title][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/4″ id=”” class=”sidebar-menu” style=””][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-main”][/vc_column][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”3/4″ id=”” class=”arctic-main-content” style=””][text_output]Haluatko olla rakentamassa Itä- ja Pohjois-Suomen yhteistyötä ja vahvistamassa elinkeinojemme kilpailukykyä? Varaa päivät kalenteriisi! Tervetuloa Itä- ja Pohjois-Suomen Elinkeinot murroksessa – älykkään erikoistumisen strategian julkistaminen ja seuraavat askeleet seminaariin 29.-30.1.2019

Sokos Hotel Puijonsarvi, Minna Canthin katu 16, Kuopio

Itä- ja Pohjois-Suomi (IP-alue) on yksi kymmenestä Euroopan alueesta, jotka Euroopan komissio on valinnut kilpaillun hakuprosessin kautta Elinkeinot murroksessa alueiden pilottiinsa. Lisäksi mukaan on valittu kaksi valtiota. IP-alueella pilottia on toteutettu huhtikuusta 2018 lähtien ELMO –pilottina maakuntaliittojen vetämänä. Mukana eri toimenpiteissä on ollut suuri joukko alueellisia sidosryhmiä tuoden sisältöä ja näkemyksiä strategiatyöhön. ELMO- työtä on tuettu komission asiantuntijapalvelujen toimesta.

ELMO -pilotin ensimmäinen vaiheen päätyttyä vuoden 2018 lopussa, komissiolle toimitettiin laaja-alainen IP- alueen Elinkeinot murroksessa strategia-analyysi, joka perustuu IP -alueiden älykkään erikoistumisen strategioiden prioriteetteihin ja valintoihin. Tämän analyysin pohjalta tuotettiin Itä- ja Pohjois-Suomen Elinkeinot murroksessa – älykkään erikoistumisen strategia, jonka yhteiset valinnat julkistetaan seminaarissa. Strategian ytimessä ovat IP-alueen yhdessä tunnistetut temaattiset älykkäiden erikoistumisen vahvuudet, joita ovat biojalostus ja uudet tuotteet, kestävä kaivannaistoiminta, kemianteollisuus, kestävä matkailu ja vetovoima sekä valmistava teollisuus. Näitä tukevat läpileikkaavat ja täydentävät älykkään erikoistumisen osaamisalueet: kiertotalous ja vähähiilisyys, ICT ja digitaalisuus sekä kestävät energiaratkaisut. Yhteistyön vahvistamisessa ja kehittämisessä on organisaatiorajat ylittävä modernin klusteritoiminnan kehittäminen, jonka keskiössä on yritystoiminnan kasvun ja uuden yrittäjyyden kehittyminen.

ELMO -pilotin toinen vaihe käynnistyy vuoden 2019 alkupuoliskolla strategian tarkempien toimenpiteiden määrittämisellä ja lanseeraamalla ns. pilottivalinta, jonka testausta komissio tukee 300 000€ panostuksella.

Järjestämme Itä- ja Pohjois-Suomen Elinkeinot murroksessa – älykkään erikoistumisen strategian julkistaminen ja seuraavat askeleet seminaarin Kuopiossa 29–30.1.2019.

Jokainen Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntaliitto haluaa kutsua seminaariin alueensa älykkään erikoistumisen toteutuksessa ja ELMO -pilotissa toimineita sidosryhmien edustajia.  Mikäli haluat kuulla lisää ja olla rakentamassa IP -alueen yhteistyötä ja vahvistamassa elinkeinojemme kilpailukykyä, varaa päivät kalenteriisi! Seminaariin osallistuminen on rajattu. Varaa oma paikkasi jo nyt tästä linkistä www.pohjois-savo.fi/elmo Linkin takaa löytyy myös muuta käytännön tietoa.

Puheenvuorot jakaantuvat niin IP alueen omien asiantuntijoiden, komission ja heidän asiantuntijoiden kesken. Osa puheenvuoroista ja keskusteluista käydään englanniksi. Seminaarin toteutuksessa käytetään johdantona perinteistä esitystä, paneelikeskusteluja ja World Cafe menetelmää.

 

Itä- ja Pohjois-Suomen Elinkeinot murroksessa – älykkään erikoistumisen strategian julkistaminen ja seuraavat askeleet seminaari 29.–30.1.2019

Sokos Hotel Puijonsarvi, Minna Canthin katu 16, Kuopio

 

OHJELMA

 

TIISTAI 29.1.2019

11.00 – 12.00   Rekisteröityminen

Lounas, omakustanteinen

 

12.00 – 12.15   Tervetuloa Kuopioon ja Itä ja Pohjois-Suomen alueet komission elinkeinot murroksessa pilotin (ELMO) seminaariin

Marko Korhonen, Pohjois-Savon maakuntajohtaja

 

12.15 – 12.45   ELMO työ 2018 – Mitä me sillä saavutimme ja mitkä ovat meidän yhteisiä vahvuuksia?

Kristiina Jokelainen, Projektipäällikkö, ELMO

Anniina Kontiokorpi, Projektipäällikkö, Pohjois-Karjalan liitto

 

12.45 – 13.15   Mitä ovat Itä- ja Pohjois-Suomen alueiden vahvuudet? Näkökulma – komission ELMO asiantuntijat (englanninkielinen puheenvuoro, ei tulkkausta)

Vincent Duchene, Senior Expert & Team Leader, IdeaConsult

Pierre Hausemer, Managing Director, EOCIC, VVA Economics & Policy

 

13.15 – 13.30   Miten ELMO työ tukee Itä- ja Pohjois-Suomen EU:n ohjelmakauden 2021–2027 valmistelua

Päivi Keisanen, Kehittämispäällikkö, Pohjois-Pohjanmaan liitto

 

13.30 – 14.00   Kahvitauko

 

14.00 – 16.30

Itä- ja Pohjois-Suomen Elinkeinot murroksessa – älykkään erikoistumisen strategian yhteiset prioriteetit

Satu Vehreävesa, Aluekehitysjohtaja, Pohjois-Savon liitto ja Itä- ja Pohjois-Suomen koordinaatioryhmän puheenjohtaja

ELMO ”Digital World Cafe”

Johdanto cafe-työskentelyyn, Ilari Havukainen, klusterikehittämisen päällikkö, Lapin liitto

Cafeen tavoitteena on määrittää Itä- ja Pohjois-Suomen Elinkeinot murroksessa -älykkään erikoistumisen strategian tärkeimmät toimenpiteet 2019–2020. Perinteisestä World Cafe -menetelmästä poiketen käytämme työskentelypisteissä digitaalista sovellusta (esim. Mentimeter tai vastaava) vastausten ja mielipiteiden keräämiseksi. Työskentelyn perustaksi on määritelty 5-6 pääkysymystä, joiden avulla keskustelua ohjataan. Materiaalit ja tarkemmat ohjeistukset lähetään osallistujille 4-5 päivää ennen seminaaria. Yksi työskentelypisteistä on englanninkielinen

 

16.30 – 17.00   Cafe tulokset – tiivistelmät kahvilakeskusteluista vetäjien johdolla.

Tuloksista tehdään yhteenveto seuravan päivän aloitukseen ja tukemaan päivän työskentelyä.

 

18.00–21.00     Verkostoidutaan – iltatilaisuus, paikka tarkentuu

 

KESKIVIIKKO 30.1.2019

Itä ja Pohjois-Suomen elinkeinot murroksessa – kasvua modernista klusteriyhteistyöstä

East and North Finland in industrial transition – growth from modern cluster collaboration

“EU cluster weeks local event”

 

8.30 – 8.50        Digital World Cafe -yhteenveto ja johdanto päivän aiheeseen

Kristiina Jokelainen, Projektipäällikkö, ELMO ja Ilari Havukainen, klusterikehittämisen päällikkö, Lapin liitto

 

8.50 – 9.30        Miten Euroopan komissio tukee moderni klusteritoimintaa? (englanninkielinen puheenvuoro, ei tulkkausta)

Anna Sobczak, Policy Officer for clusters and emerging industries in the context of smart specialisation in industrial modernisation, DG GROW (varmistuu myöhemmin)

 

9.30 – 10.00      Miten Itä- ja Pohjois-Suomen alueella voimme paremmin hyödyntää klusteri ja ekosysteemitoimintaa?

Kommenttipuheenvuorot:

Vincent Duchene, Senior Expert & Team Leader, IdeaConsult

Pierre Hausemer, Managing Director, EOCIC, VVA Economics & Policy

Sointu Räisänen, Itä ja Pohjois-Suomen EU toimisto

Sidosryhmäedustajat, nimetään myöhemmin

 

10.00 – 10.30   Kahvitauko

 

10.30 – 11.30   Miten tästä eteenpäin – ELMO yhteistyön seuraavat askeleet

Paneelikeskustelu

Paneelin osallistuvat edustajat komissiosta ja komission asiantuntijoista, asiantuntija EU- toimistosta ja Itä-ja Pohjois-Suomen sidosryhmistä. Yhteensä viisi henkilöä. Yleisö osallistuu Mentimeterin kautta keskusteluun.

 

11.30 – 12.00   Loppukeskustelu ja yhteenveto[/text_output][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/4″ id=”” class=”sidebar-menu” style=””][/vc_column][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”3/4″ id=”” class=”arctic-main-content” style=””][image src=”1358″ alt=”” href=”” title=”” info_content=”” lightbox_caption=”” id=”” class=”” style=””][/vc_column][/vc_row]