Bisneksen supersankareita: Peter Vesterbacka

–It’s ok to be an entrepreneur, suomeksi käännettynä on fantastista olla yrittäjä, toteaa mobiilipelien kehittäjä ja brändijohtaja Peter Vesterbacka naurahtaen TEQU-talk Bisneksen supersankarit -tapahtuman avaus-puheenvuorossa.
Vesterbacka tunnetaan muun muassa työstään Rovion Angry Birds -pelien, startup-tapahtuma Slushin sekä Helsinki–Tallinna-rautatietunnelin parissa.
Yrittäjyys ei ole ollut suomalaisten kiinnostavimpien uravalintojen joukossa, mutta nyt yrittäjyyttä kohtaan on havaittu asennemuutosta erityisesti nuorten keskuudessa. Vesterbacka innostaa puheenvuorossaan yrittäjyyteen ja toteaa, ”pienet karvaiset eläimet selvisivät liitukaudesta, eivät dinosaurukset”, toisin sanoen innovaatiot menevät usein eteenpäin pienissä start-up-yrityksissä, eivät isoissa organisaatioissa. Onnistumiseen tarvitaan vain uskoa.
–Aluksi helposti kuvitellaan, että idea on mahdoton, kunnes opit tekemään se. Tämän jälkeen kaikki on huomattavasti helpompaa, toteaa Vesterbacka.
Tuotteen vieminen menestykseksi vaatii kuitenkin pitkäjänteistä työtä, joka voi viedä yritykseltä vuosia. Tärkeää on siis tehdä sitä, mitä rakastaa. Yhtenä hyvänä esimerkkinä on Rovion peli Angry Birds, jota ennen yritys teki 51 peliä, ennen kuin yritys vasta nousi menestykseen. Rovion tavoitteena oli nostaa pelin latauskerrat sataan miljoonaan, ja markkinointia tehtiin monella eri taholla, jotta tavoitteeseen lopulta päästiin.
Tiivis yhteistyö korkeakoulujen ja yrittäjien kanssa on Vesterbackan näkemyksen mukaan yksi avain menestykseen, sillä korkeakouluista tulee uusin osaaminen ja innovaatiot. Jotta Suomi saadaan kasvuun, tarvitaan myös talenttia eli kykyjä. Start-up-tapahtuma Slush pyrkii löytämään niistä parhaat. Finest Bay Area -hanke järjesti Slushin Finest Partnership in Education and Innovation -oheistapahtuman Helsingissä joulukuun alussa 2021. Finest Bay Area -hankkeen tarkoituksena on tehdä Suomen ja Viron alueesta yksi menestyksekkäimmästä, mitä tulee start-up-toimintaan. Tavoitteena on saada rautaiset osaajat liikkeelle merenalaisen Helsinki-Tallinna-tunnelin avulla. Suomeen tavoitellaan tunnelin avulla noin 15 000 kansainvälistä osaajaa vuosittain. Tunnelin on tarkoitus valmistua joulukuussa 2024.
Peliteollisuus on hyvin kansainvälinen ala ja työllistää tällä hetkellä n. 4000 työntekijää Suomessa, mutta alalle tullaan palkkamaan lisää tekijöitä, myös ulkomailta. Vesterbackan mukaan nykyisin on helpompaa saada rahoitusta peli-idealle kuin koskaan aiemmin.
Vesterbackan neuvo bisnekseen on:
–On tärkeää, että ei ole kiire, mutta liikutaan nopeasti. Ideat, jotka ei toimi on hyvä kuopata ajoissa. Epäonnistumisia ei kannata myöskään pelätä, vaan niistä opitaan ja mennään eteenpäin.
Mitä TEQU-konsepti voi tarjota yrityksille?
Lapin ammattikorkeakoulun TEQU-konsepti auttaa tuoteidean tai teknologiaprototyypin kehittämisessä nopeasti ja kustannustehokkaasti. Prototypointiprosessi sisältää teknologisen toteutuksen, tuotemuotoilun ja markkina-analyysin. Prototyyppi on ensimmäinen askel kaupalliseen tuotteeseen. Lue lisää >
Tekstin on kirjoitanut ASG-hankkeessa työskentelevä Ella Björn TEQU-talk Bisneksen supersankarit -tapahtuman Peter Vesterbackan esityksen pohjalta.